DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK | |||||||||||||
PONIEDZIAŁEK 27-11-2023 1062 kcal |
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 50g z masłem 5g, pasztet drobiowy 20g, pomidor 20g, kawa inka (pszenica, żyto, mleko) OWOC |
Żurek zabielany z ziemniakami 250g (seler, pszenica, mleko, żyto ) Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem podana z ryżem 220g (-) Kompot wieloowocowy 200 ml |
Pizza z pomidorami, serem i szynką 120g (pszenica, mleko)
|
|||||||||||||
WTOREK 28-11-2023 1052 kcal |
Płatki musli z mlekiem 250g, chleb słonecznikowy 30g z masłem 5g, krakowska sucha 20g, ogórek świeży 20g (pszenica, mleko) WARZYWO |
Zupa brokułowa z kaszą 250g (seler, pszenica) Fileciki drobiowe duszone z sosem koperkowym, ziemniaki, surówka z marchewki z jogurtem 80g+50ml, 100g, 80g (pszenica, mleko) Kompot porzeczkowo-agrestowy 200 ml |
Banan 1 szt, chrupki kukurydziane 10g (-) | |||||||||||||
ŚRODA 29-11-2023 1051 kcal |
Chleb serwatkowy 50g z masłem 5g, twaróg 10g , powidło śliwkowe 10g herbata malinowa (pszenica, mleko) OWOC |
Zupa pomidorowa z makaronem 250g (seler, pszenica) Gulasz wieprzowy , kasza jęczmienna, surówka z kiszonych ogórków 80g+50ml, 100g, 80g (pszenica) Kompot wieloowocowy 200 ml |
Panna cotta z musem owocowym 120g (mleko) |
|||||||||||||
CZWARTEK 30-11-2023
1068 kcal |
Płatki kukurydziane z mlekiem 250g, Chleb krajan 30g z masłem 5g, schab 20g, papryka 10g, sałata 5g (pszenica, mleko) OWOC |
Krupnik z kaszą jęczmienna i jaglaną 250g (seler, pszenica) Kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej 80g, 100g, 80g (pszenica, jaja) Kompot agrestowo-porzeczkowy 200 ml |
Weka 30g, serek waniliowy 60g /wyrób własny/, herbata owocowa (jaja, pszenica) | |||||||||||||
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, mleko, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220). Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w menu Piątek – 1 grudnia
|
* Prawidłowe żywienie dzieci w przedszkolu polega na przestrzeganiu zaleceń dziennego zapotrzebowania na energię i poszczególne składniki pokarmowe przez realizację 75% zapotrzebowania dziennego RDA
KOMISJA EUROPEJSKA, uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 2 i art. 21 ust. 2, a także mając na uwadze, co następuje:ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) NR 78/2014 zdnia 22 listopada 2013 r.zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących alergie lub reakcje nietolerancji oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli.* Prawidłowe żywienie dzieci w przedszkolu polega na przestrzeganiu zaleceń dziennego zapotrzebowaniana energię i poszczególne składniki pokarmowe przez realizację 75% zapotrzebowania dziennego RDA (RecommendedDietaryAllowances).
W załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 ustanowiono wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. W załączniku II pkt 1 wymienia się m.in. kamut i orkisz. Kamut jest jednak zarejestrowanym znakiem towarowym rodzaju pszenicy, znanego jako „pszenica khorasan”,
zaś orkisz również jest rodzajem pszenicy. Należy zatem wskazać „pszenicę khorasan” i orkisz jako rodzaje pszenicy w pkt 1 wspomnianego załącznika.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI:
1. Zboża zawierające gluten,tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (*);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (*);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (*);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu
D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olej&oa