JADŁOSPIS 22.05.2023 – 26.05.2023
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 22-05-2023 1051 kcal
|
Chleb pszenno-żytni z makiem 50g z masłem 5g, ser żółty 20g, pomidor 20g, herbata owocowa (pszenica, mleko) OWOC |
Zupa pomidorowa zabielana z ryżem 250g (seler, mleko) Kaszotto z indykiem , cukinią i fasolką 220g (pszenica) Kompot wieloowocowy 200 ml |
Weka , mix warzyw 20g, serek śmietankowy 20g, herbata z cytryną (pszenica, mleko ) |
WTOREK 23-05-2023 1055 kcal |
Płatki kukurydziane z mlekiem 250g, Chleb pszenno- żytni z sezamem 30g z masłem 5g, szynka drobiowa 20g, ogórek 20g (pszenica, mleko) WARZYWO |
Zupa wiosenna z makaronem 250g (seler, pszenica) Filet w sosie własnym, ryż, surówka z selera ze śmietaną 80g, 100g, 80g (pszenica, mleko) Kompot porzeczkowo-agrestowy 200 ml |
Banan 1 szt, ciastka owsiane 20g (pszenica, jaja, mleko)
|
ŚRODA 24-05-2023 1046 kcal |
Chleb serwatkowy 50g z masłem 5g, Parówka 1 szt, ketchup 10g, papryka 10g, bawarka (pszenica, mleko) OWOC |
Barszcz czerwony z ziemniakami 250g (seler, pszenica) Naleśniki z serem i marmoladą 220g (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 200 ml |
Wafle ryżowe 2 szt , kisiel owocowy 120g (-) |
CZWARTEK 25-05-2023
1049 kcal |
Płatki miodowe z mlekiem 250g, Chleb pszenno-żytni 30g z masłem 5g, twaróg 10g, dżem 100% 10g (pszenica, mleko) TORT |
Zupa grysikowa 250g (seler, pszenica) Kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, kapusta na ciepło 80g, 100g, 80g (pszenica, jaja) Kompot porzeczkowo-agrestowy 200 ml |
Jogurt wiśniowy 120g, biszkopty 20g (mleko, pszenica, jaja) |
PIĄTEK 26-05-2023
1040 kcal |
Chleb rodzinny 50g z pasta jajeczna ze szczypiorkiem 20g, rukola 5g , herbata z cytryną (pszenica, mleko, jaja) OWOC |
Zupa fasolowa zabielana z zacierką 250g (seler, pszenica, mleko) Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty 220g (pszenica, jaja) Kompot wieloowocowy 200ml |
Ciasto marchewkowe 60g, kawa inka (pszenica, jaja, mleko)
|
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220). Menu opracowała dietetyk Paulina Dobrowolska zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w menu |
29.05.2023 – 02.06.2023
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 29-05-2023 1042 kcal
|
Chleb rodzinny 50g z masłem 5g, pasztet drobiowy 20g, pomidor 20g, herbata z cytryną (pszenica, mleko) OWOC |
Zupa grysikowa 250g (seler, pszenica) Potrawka z kurczaka z warzywami podane z zielonymi kopytkami 120g,100 g (pszenica, jaja) Kompot agrestowy 200
|
Serek wiśniowy 20g /wyrób własny/, pieczywo chrupkie 2 sztuki, herbata malinowa (mleko, pszenica) |
WTOREK 30-05-2023 1048 kcal |
Musli z mlekiem 250g, Chleb krakowski 30g z masłem 5g, szynka krakowska 20g, sałata 10g (pszenica, mleko) WARZYWO |
Zupa pomidorowa zabielana z makaronem 250g (seler, pszenica, mleko) Kąski ala kfc, ziemniaki z koperkiem, surówka colesław 80g, 100g, 80g (pszenica, mleko, jaja) Kompot porzeczkowy 200 ml |
Mix owoców sezonowych 150g (-) |
ŚRODA 31-05-2023 1055 kcal |
Chleb serwatkowy 50g z masłem 5g, Twaróg 10g, powidło śliwkowe 10g, bawarka (pszenica, mleko) OWOC |
Zupa kalafiorowo -brokułowa z zacierką 250g (seler, pszenica, jaja) Pełnoziarniste spaghetti bolonese 220g (pszenica) Kompot wieloowocowy 200 ml |
Jogurt bananowo-szpinakowy 120g, chałka drożdżowa 40g (pszenica, jaja, mleko) |
CZWARTEK 01-06-2023
1041 kcal |
Płatki kukurydziane z mlekiem 250g, Chleb kukurydziany 30g z masłem 5g, schab wieprzowy 20g, papryka 20g (pszenica, mleko) WARZYWO |
Zupa ogórkowa z makaronem 250g (seler, pszenica, mleko) Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym, kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty 80g+50ml, 100g, 80g (pszenica, jaja) Kompot wieloowocowy 200 ml |
Panna cotta z musem malinowym 120g, ½ jabłka (mleko) |
PIĄTEK 02-06-2023
1042 kcal |
Chleb serwatkowy 50g z masłem 5g, pasta rybna z tuńczyka 20g, ogórek świeży 20g, herbata z cytryną (pszenica, ryba,mleko) OWOC |
Barszcz biały z ziemniakami 250g (seler, pszenica, żyto) Pierogi z serem i cukrem 220g (pszenica, jaja, mleko ) Kompot wieloowocowy 200ml |
Weka 30g, pasta z suszonych pomidorów, rukola 5g , herbata z cytryną (pszenica, mleko) |
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220). Menu opracowała dietetyk Paulina Dobrowolska zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w menu |
* Prawidłowe żywienie dzieci w przedszkolu polega na przestrzeganiu zaleceń dziennego zapotrzebowania na energię i poszczególne składniki pokarmowe przez realizację 75% zapotrzebowania dziennego RDA
KOMISJA EUROPEJSKA, uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 2 i art. 21 ust. 2, a także mając na uwadze, co następuje:ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) NR 78/2014 zdnia 22 listopada 2013 r.zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących alergie lub reakcje nietolerancji oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli.* Prawidłowe żywienie dzieci w przedszkolu polega na przestrzeganiu zaleceń dziennego zapotrzebowaniana energię i poszczególne składniki pokarmowe przez realizację 75% zapotrzebowania dziennego RDA (RecommendedDietaryAllowances).
W załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 ustanowiono wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. W załączniku II pkt 1 wymienia się m.in. kamut i orkisz. Kamut jest jednak zarejestrowanym znakiem towarowym rodzaju pszenicy, znanego jako „pszenica khorasan”,
zaś orkisz również jest rodzajem pszenicy. Należy zatem wskazać „pszenicę khorasan” i orkisz jako rodzaje pszenicy w pkt 1 wspomnianego załącznika.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI:
1. Zboża zawierające gluten,tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (*);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (*);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (*);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu
D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olej&oa